Arany Kazinczy-jelvényt hoztunk Balatonboglárról!

Április 12-14- ig rendezték meg Balatonbogláron az országos Kazinczy-verseny dunántúli fordulóját. A területi forduló győzteseként, a 7-8. osztályos korcsoportban iskolánk 7.a
osztályos tanulója, Lászlóffy Eszter képviselte a régiónkat.

Színvonalas szereplése eredményeként megkapta a legjobbaknak járó arany jelvényt. Ez nagyon rangos elismerés ezen a területen.

Gratulálunk!

Borsicsné Molnár Márta

Beszámoló a 2018. áprilisi mosonmagyaróvári kórustalálkozóról

2018. április 6-7- én, pénteken és szombaton négy piarista gimnázium, a budapesti, nagykanizsai, mosonmagyaróvári és a szegedi iskolák kórusai találkoztak Mosonmagyaróváron. A mosonmagyaróvári diákok nagy izgalommal készültek az eseményre, néhányuk családja befogadott egy-két budapesti diákot két éjszakára.

Pénteken a kórustalálkozó programja csatlakozott az iskolai jótékonysági hangversenyéhez. Az iskolai diákbizottság apró figyelmességgel fogadta a vendégeket. Figyeltek a résztvevők és a vendégek tájékoztatására, kényelmére, kísérték a vendég csoportokat. A diákbizottság vezetői Ördög Rita és Varga Zoltán tizenkettedikes tanulók szellemes, változatos konferálással vezették be az egyéni énekes, hangszeres, ill. a kórus-produkciókat.

A nagykanizsai a Mathia Károly Vegyeskar és a Piccolo Kamarakórus Ráczné Bella Cecília vezényletével énekelt. A budapestiek is két kórussal érkeztek: a Budapesti Piarista Gimnázium 7-8.-os énekkara, és a Budapesti Piarista Gimnázium Vörösmarty Diákkórusa szerepelt Melegh Béla vezetésével. A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium kamaraegyüttese, a Népzenei Kamaraműhely moldvai egyházi és világi népzenei feldolgozásokat adott elő. Vezetőjük Fábri Géza.

Vacsora után a szegediek szolgáltatták a remek moldvai táncházat: tornatermünk megtelt a körtáncolókkal! Pihenésképpen a mosonmagyaróvári Molnár Ancsa énekével, a budapesti Csanády Vince pedig basszusgitár játékával szórakoztatta a hálás közönséget.

Másnap délelőtt kisétált a mintegy 160 diák, tanár a Kisitatóra a Mosoni-Dunához. Az időjárás kegyes volt hozzánk, így nem jelentett nagy gondot, hogy sárkányhajózás közben itt-ott kissé vizesek lettünk! Az ebéd utáni próbákat követően a mosoni Szent Gotthárd templomban előadtuk Schütz A Megváltó hét szava a keresztfán című oratóriumát, majd a Vereb Zsolt atya által celebrált szentmisén a budapesti és a kanizsai énekesek szolgálatát élvezve ünnepeltük az irgalmasság vasárnapját.

Keresztényné Barth Judit, a mosonmagyaróvári kamarakórus vezetője

Nekem a kórustalálkozó nagyon nagy és meghatározó élmény volt az életemben. Olyan emberekkel ismerkedtem meg, akikkel, ha más iskolába járnék, talán soha nem találkoznék. Az egész tény, hogy ennyi piaristás, éneklő diák van az országban, annyira felüdített, hogy azóta is azt emlegetem. A kórustalálkozóból csak egy dolog nem tetszett, és az a búcsúzkodás volt. Viszont, ha nem lenne ez a mai modern technika, talán még tollat és papírt is fognék, hogy tudjam tartani az ott megismert emberekkel a kapcsolatot. Nagyon várom már most a jövő évi találkozót is, Nagykanizsán.

Grafleitner Krisztina 9.A, Mosonmagyaróvár