Szülői kérdőív 2.

Kedves Szülők!

A Piarista Rendben minden rendtartomány négy évente tart káptalant, amely az adott rendtartomány legfőbb tanácskozó testülete. Ez az alkalom a magyarországi rendtartományban a 2018-as esztendőre esik.

A káptalanra való felkészülés folyamatában Labancz Zsolt Tartományfőnök úr személyesen kéri a tisztelt Szülőket, hogy a következő négy esztendő irányvonalának meghatározásához, a rendtartomány és az iskolák fejlesztéséhez, megújulásához, a fejlődést, a továbblépést segítve vegyenek részt ebben az igen fontos munkában. A modern technológiát kihasználva egy online kérdőív kitöltését kérjük a Szülőktől, melynek hivatkozása lejjebb található.
Tisztelettel kéjük valamennyiüket, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék a Piarista Rend és ezen belül a mosonmagyaróvári Piarista Iskola fejlődését, megújulását.

Kitöltési határidő: 2018. október 27.

Őszinte tisztelettel:

Fitus Tibor
igazgatóhelyettes

>>A kérdőív ezen a linken érhető el.<<

PROJEKTNAP – Mesélő középkor

2018. október 13-án nagy volt a sürgés-forgás iskolánk háza táján. Kicsik és nagyok nagy izgalommal készültek erre a napra. Az udvarra belépve török és magyar „katonák” építették a Nándorfehárvári vár külső falát, beljebb merészkedve vásári mutatványosokkal és piaci kofákkal szaladhatott össze az ember. Aki tovább maradt, megláthatta Mátyás királyt álruhában és egy itáliai küldöttséggel is összehozhatta a jószerencse. Jól jártak, akik nemcsak a szemükkel, hanem az orrukkal is figyeltek.

A tornaterem a visegrádi palota formáját mutatta e a napon, és a finom ételek mellett egy török küldöttség érkezését követhette itt nyomon az érdeklődő. A nagy lakomán persze nemcsak középkori ételek, de reneszánsz tánc és lovagi tornabemutató is szórakoztatta Mátyás vendégeit és a látogatókat; még maga a király és felesége, Beatrix is bekapcsolódott a reneszánsz táncba.

Visszatérve a nagyudvarra igazi csatának lehettek részesei, akik arra jártak: megelevenedett szemük előtt az 1456-os Nándorfehérvári diadal: a hajózárat áttörték a hős magyar katonák, Hunyadi János bejutva a várba élelemmel és reménnyel látta el a bent rekedteket, ezután a várat védők serege oroszlánként harcolt a török janicsárokkal, és segítségként Kapiszrán János is megjelent a keresztes hadakkal. A sebesülteket az ispotályban kezelték: gyolcsból készítettek tépéseket a sebek bekötözésére, valamint gyógyfüves vagy éppen nadályos kezelést írva fel nekik.

Egy módszertani fejlesztést előmozdító pályázat keretében került sor erre a nagyszabású projektnapra, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt önfeledten, játszva sajátították el a kor történelmi, kulturális és művészi ismereteit.

Törökné Leitner Hajni

Gesztenyefigura-verseny

A diákönkormányzat következő programjának ötletét az ősz jellegzetes termése, a gesztenye adta. Kis alsósainknak így újabb kihívással kellett megbirkózniuk. Mindannyiunk örömére, szüleik segítségével a gyerekek ötletes és fantáziát megmozgató gesztenyefigurákat készítettek. Kiállításra került boszorkány, kislány, sündisznó, bagoly, kígyó, helikopter, kismadarak, százlábú, pók, katica, kisangyalkák és még hosszan sorolhatnánk.

21 lelkes kisgyerek vett részt a gesztenyefigurák készítésében, így több kategóriában is jutalmaztuk a résztvevőket. A legötletesebb, legaranyosabb,
legbájosabb, legbolondosabb cím elnyerése mellett minden résztvevő oklevelet és édességet vehetett át. Gratulálunk a résztvevőknek!

Fövényesiné Sághi Katalin
diákönkormányzatot segítő tanár

Töklámpás faragó verseny

Kedves Diákok!

A Timaffy László Tagiskola Diákönkormányzata töklámpás-faragó versenyt hirdet a plakáton látható feltételekkel.
Várjuk az ötletesnél-ötletesebb alkotásokat! Jó munkát kívánok!

Fövényesiné Sághi Katalin
diákönkormányzatot segítő tanár

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

Szeptember végén osztálykirándulást szerveztem Győrbe. A tanulók körében minden évben közkedvelt program a Kutatók éjszakája. Osztályommal a Széchenyi István Egyetemen a Kiskutatók Akadályversenyébe neveztünk be. A jelentkező csapatok színes, változatos feladatok megoldásával mérték össze ügyességüket és tudásukat.

Sikerült együtt gondolkoznunk, hiszen a 3. helyezést értük el. Az élményekkel teli délután a Mobilisben folytatódott, ahol többek között fizikai-és kémiai kísérleteket végezhettünk. Az egyetemen tiszteletbeli kiskutatóvá avattak bennünket ezért elhatároztuk, hogy jövőre is részt veszünk ezen a csapatösszetartó, vidám programon.

Seresné Domina Teréz
osztályfőnök