2018. február 25-26- i szlovákiai kórustalálkozó

A tél utolsó, de talán leghidegebb vasárnapján 50 fős busszal – 43 gyermekkel és 5 kísérőtanárral – indultunk a szlovákiai Deákiba. Ott a 9.30-kor kezdődő magyar szentmisén nagy szeretettel fogadta a kart a plébános atya, aki külön köszöntött minket, majd 45 perces élő történelemóra következett: Hajdu Irén, helybéli nyugalmazott történelem-hittan szakos tanár nagy hozzáértéssel és empátiával mutatta be szeretett faluját és templomát a gyerekeknek.

Nyitrán a gyönyörű Szent Emmerám templomban két egyházi művünket énekelte el a gyerekkar, néhány jelenlevő meghatódására. Galántán a vasútállomásra látogattunk el, ahol Kodály Zoltán, mint az állomásfőnök fia, gyerekeskedett. Meghallgattuk a helyi speciális szignált, egy Kodály-gyűjtötte népdal első sorát, és itt vette kezdetét a „Kodály nyomában” vetélkedő, aminek feladatai az egész hátralevő napra lekötötték a gyerekeket. Alsócsitáron a temető százéves hársfája alatt énekeltük el az „A csitári hegyek alatt” kezdetű népdalt a stílszerűen havas tájon.
Az alsóbodoki szálláshelyen a vetélkedő díjkiosztója után kezdődött a táncház, kb. 20.00-21.30- ig. Néptáncos gyerekeink mutatták be a többieknek a lépéseket, rendelték ki a következő táncot, énekeltek, és lelkesedésükkel szinte kivétel nélkül mindenkit részvételre késztettek! A 22.00 óráig tartó fürdés után a takarodó következett. A fáradt gyereksereg viszonylag gyorsan elaludt a tartalmas és fárasztó nap végén. Nem is csoda, hiszen a legfiatalabbak a nyolc-kilenc évesek voltak!

Másnap 9.30 körül érkeztünk Szencre, a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába. Az iskola rövid bemutatását követően meglepetésként, és ismerkedés céljából játékok következtek 10.00-11.00- ig a tornateremben – az ő kórusuk felsős lányokból állt – Tóth Katalin kórusvezető tanárnő vezetésével. Ezek között a legnépszerűbb a számháború volt.

Megnéztük az iskola mellett álló Szent Miklós katolikus templomot, ebédeltünk az iskola étkezdéjében, majd kora délután Polák Margit, a helybéli könyvtáros vezetett bennünket végig a városon, és mutatta be a nevezetességeket. 17.00-kor került sor a műsorra az iskola előadótermében, melyben mesejáték, a szenci iskola gyerekkarának műsora, végül a mi gyerekkarunk énekelt a kb. egy órás koncerten. Énekeltünk Szent László himnuszt, spirituálét, Weöres Sándor versre írt kétszólamú darabokat.

A közönség a helybéli szülőkből és gyerekekből verbuválódott. Tele volt a kis terem, és kedves, lelkes hallgatóság fogadott minket. A bőséges szendvics-vacsora után 18.30 táján útra keltünk, és 19.30 körül érkeztünk indulási helyünkre, a Deák térre.

Karácsonyné Molnár Andrea és Keresztényné Barth Judit, karvezetők

Videó